Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
03.11.2010 12:47
De afgelopen winter was voor de winterliefhebbers een interessante winter. Het vroor af en toe behoorlijk, maar sneeuwval zorgde ervoor dat een mooie ijsvloer vaak uitbleef. Het aantal toertochten viel dan ook sterk tegen en terwijl de Hollanders al aan een Elfstedentocht dachten, wisten de Friezen dat de sneeuwval van eind december die al direct onmogelijk had gemaakt.
Of dat dit jaar anders wordt, is moeilijk aan te geven. Volgens diverse seizoenverwachtingen is de kans op een te koude winter dit jaar opnieuw iets groter dan normaal, maar of sneeuw de ijsvloer gaat aantasten, is heel lastig om aan te geven. Misschien valt sneeuw dit keer wel aan het begin van een vorstperiode en zorgt dat sneeuwdek juist voor extra koude nachten en daardoor een snellere aangroei van het ijs.
Inderdaad, dit soort dagen zijn typisch herst, maar net te warm voor het leuke.
Neemt niet weg dat ik met 10 graden makkelijker mijn bed uit kom dan met temperaturen rond het vriespunt![]()
Hoe gaat het verder?
Vandaag voert een noordwestelijke stroming enkele buien vanaf de Noordzee aan. Tussen de buien door krijgt de zon ruimte en in de opklaringen koelt het vanavond snel af. Wolkenvelden blijven echter op de loer liggen en die hangen samen met een (bovenlucht)storing die vannacht langzaam van zuid naar noord over het land beweegt. In het noordoosten duurt het waarschijnlijk nog wel enige tijd voordat het bewolkt raakt, zodat vooral daar het kwik dichtbij het vriespunt uitkomt en vorst aan de grond optreedt. Bovendien zouden in een rustige atmosfeer met weinig wind mistbanken kunnen ontstaan. Onder ‘een deken van wolken’ gebeurt dat niet en wordt het bovendien minder koud met minimumtemperaturen van een graad of 5.
Lichte vorst
Morgen, zondag, lijkt de bewolking vanuit het noorden geleidelijk op te lossen. In de zuidelijke helft blijft het echter overwegend bewolkt en misschien valt daar nog een enkel buitje. In provincies als Utrecht en Gelderland breekt de zon ’s middags naar verwachting wel door. Met een noordoostelijk briesje wordt er frisse lucht aangevoerd: de middagtemperatuur houdt het bij omstreeks 8 graden voor gezien. Morgenavond en in de nacht naar maandag zal het overwegend helder zijn. De temperaturen zakken dan tot rond het vriespunt en daarmee is een graadje vorst mogelijk. Verder vormt zich her en der mist.
Waterkoud
Maandag verschijnt een actief lagedrukgebied bij de Ierse Zee. Aan de oostflank van het weersysteem steekt bij ons een waterkoude zuidoostenwind op met daarbij middagtemperaturen omstreeks 6 graden. Verder probeert een regenzone die is gekoppeld aan de depressie het land binnen te dringen. Waarschijnlijk krijgen het zuidwesten en zuiden (Zeeland met name) er wat regen van, terwijl het elders droog blijft met ruimte voor zonneschijn.
Vervolgens schuift het lagedrukgebied dinsdag oostwaarts en tegen die tijd worden twee kernen verwacht. Een kern trekt Frankrijk binnen en de andere ontstaat boven de Oostzee. Het gevolg voor ons land is een oostelijke tot noordoostelijke stroming, waarmee vrij koude lucht wordt aangevoerd. De ‘echte’ winterkou blijft echter nog op ruime afstand. Verder is de invloed van het lagedrukgebied enigszins merkbaar: er worden wolkenvelden en soms een buitje verwacht. Als het ’s nachts toch wat meer opklaart, zou het opnieuw tot een beetje vorst kunnen komen. Bovendien is een enkele bui met hagel en/of natte sneeuw niet uitgesloten, omdat de bovenlucht ook wat kouder wordt. Al bij al een winters speldeprikje dus