Champagne moet gedronken worden op een temperatuur van 8-10°C. Is de champagne kouder, dan kan de smaak zich niet goed ontwikkelen. Een champagne die daarentegen te warm wordt geserveerd, verliest te snel haar frisheid en mousse. Leg de fles een dag van tevoren in de koelkast. Voor het serveren kan de fles 10-15 minuten in een emmer met ijs en koud water gezet worden.
OpenenHoud de fles vast in een hoek van 45 graden, met de duim in de onderkant. Verwijder de kurk rustig en met een sissend geluid door de fles van de kurk af te draaien (in plaats van de kurk van de fles te draaien). Zo blijft het gas in de champagne en loopt de fles niet over. Maak de flesopening schoon met een servet.
GlaswerkServeer de champagne bij voorkeur in dunne flûtes. In deze glazen blijft de mousse van de champagne goed behouden. Schenk een beetje champagne in het glas van degene die voorproeft. Als de champagne is goedgekeurd, schenk je de andere glazen in. Vul de glazen tot maximaal 2/3 in één of meerdere keren, al naar gelang de mate waarin de champagne bruist. Houd een champagneglas met duim, wijs- en middelvinger vast bij de steel. Nooit aan de bovenkant, want dan warmt de wijn te snel op. Was de glazen niet in de afwasmachine of ruim sop. De zeepresten die zo achterblijven zorgen ervoor dat de champagne de volgende keer neerslaat.
BewarenChampagnes kunnen niet goed tegen hoge temperaturen of grote temperatuurschommelingen. Ze blijven het langste goed als ze horizontaal en in het donker opgeslagen worden, bij een temperatuur van 7-12°C. Door de horizontale ligging blijft de kurk nat en blijven de bubbels in de fles. Voorkom dat de fles op de tocht ligt. Hoelang je een champagne kunt bewaren is afhankelijk van verschillende factoren.
chardonnay (Blanc des Blancs) en pinot noir (Blanc des Noirs) zijn goed houdbaar. Vaak blijft een Blanc des Noirs langer goed dan een Blanc des Blancs
pinot meunier heeft een minder goed bewaarpotentieel. Als er meer dan 35% pinot meunier in de champagne zit, kan deze niet langer dan 9 maanden bewaard worden
champagnes met druiven van goede kwaliteit (Grand Cru of Premier Cru) zijn langer houdbaar dan die gemaakt van Cru (normale kwaliteit druiven)
voor normale middenklasse champagnes geldt de regel dat deze net zo lang bewaard kunnen worden, als ze hebben gerijpt. Een champagne die 5 jaar heeft gerijpt kan dus ook 5 jaar bewaard worden (behalve als er veel pinot meunier in zit).
Bewaar een aangebroken fles champagne in de koelkast. Met een vacuümkurk blijft de mousse behouden.
informatie over champagne en andere mousserende wijnen
