Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden

Brainiac

VWC lid
UTRECHT (ANP) - De roep om de vuurwerktraditie in stand te houden wordt steeds luider. Dat stelt directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Utrecht.

De laatste dagen stromen bij het centrum honderden mails per dag binnen waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden. ,,Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen waarin we mensen vragen wat ze zoal op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben. Dat is opvallend, want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen’’, aldus Strouken.

Groeiend verzet
Die traditie komt vooralsnog niet op de lijst, omdat er dan eerst een gemeenschap moet zijn die zich voor het behoud van de traditie gaat inzetten. Ook al constateert Strouken ook een groeiend verzet tegen het zelf vuurwerk afsteken, veel mensen beschouwen het zelf afsteken van vuurwerk toch als een echte traditie. ,,En als je die afpakt, neem je als het ware ook hun identiteit af. Hetzelfde gebeurde met de discussie rond Zwarte Piet.’’

Het is volgens Strouken ook niet uit te leggen aan iemand die het zelf afsteken van vuurwerk niet als een traditie ziet. Nederlanders begonnen na de Eerste Wereldoorlog zelf vuurwerk af te steken. Het was in de tijd dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. ,,Daarvoor kenden we alleen de vuurwerkshows.’’ Strouken vermoedt dat er de komende jaren in Nederland meer vuurwerkshows gaan komen en minder gevaarlijk vuurwerk op de markt

Bron: Tubantia
 
Het zal voorlopig nog wel even duren eer vuurwerk op de lijst kan worden gezet, want er moet eerst een gemeenschap komen die zich voor het behoud van de traditie gaat inzetten. Ondanks dat steeds meer mensen zich tegen het vuurwerk verzetten, blijft een grote groep zich verheugen op het knallen. "En als je die afpakt, neem je als het ware ook hun identiteit af. Hetzelfde gebeurde met de discussie rond Zwarte Piet."

Waarneer slaan de crews van VWC en FPM de handen in één? Jullie hebben bijvoorbeeld contact met importeurs en winkeliers? De freaks lijken mij een prima gemeenschap om zich in te zetten voor deze traditie.
 
Waarneer slaan de crews van VWC en FPM de handen in één? Jullie hebben bijvoorbeeld contact met importeurs en winkeliers? De freaks lijken mij een prima gemeenschap om zich in te zetten voor deze traditie.

dacht er ook zo over!:wink:
 
Hoop echt van harte dat er een gemeenschap komt die zich hier voor gaat inzetten. Als de vuurwerk traditie daadwerkelijk op erfgoed lijst komt zijn we eindelijk van het gezever van bonte en co af!
 
jongens het word tijd dat we onze handen in een slaan .
want wij zijn die vuurwerk minnende gemeenschap .
als dit het teken is waar we met zijn allen op gewacht hebben word het echt tijd dat we ten strijden trekken .
 
Ongelovelijk he eerst meer dan 65 procent wilt een verbod.
En nu dit echt media eerst alles kapot maken en dan ineens weer omdraaien dat ze niet snappen waarom er een verbod moet komen omdat de meeste zelf willen afsteken.media houd van zielig doen aan einde van het jaar is het weer iedereen wilt een verbod.
Gek wordt je ervan.
Wel een positief bericht is dit maar nu ineens een omslag.
Van meeste willen zelf.
 
Is er nu echt geen club hier die dit kan oppakken? Ik heb zoveel groepen gezien op de Zena trophey dit jaar. Er zijn vast wat mensen die wat vrije tijd hiervoor om handen hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan het vuurwerkmuseum, moontan is toch ook wel vaker op tv geweest? Welbespraakte kerel leek mij. Daarnaast zou het een goed idee zijn om een iedereen die lid is van vuurwerkcrew te verzoeken om te emailen naar het "Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed" We moeten dit momentum vasthouden.
 
Volkscultuur gaat over de tradities en rituelen waarmee mensen zich in het dagelijks leven identificeren. Het zijn de gewoonten en gebruiken die mensen van huis uit hebben meegekregen en zich op hun beurt weer eigen hebben gemaakt.

Volkscultuur speelt – bewust of onbewust – altijd een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen, je zou het de levensstijl van een samenleving kunnen noemen. Al onze gedragingen, tradities en rituelen hebben te maken met de cultuur waarin wij zijn opgevoed. Belangrijk is het sociale aspect: het gaat om cultuur die je met anderen deelt en die je tot onderdeel maakt van een groep of samenleving. Volkscultuur is de cultuur die je van huis uit meekrijgt. Het zijn je roots.

Volkscultuur is niet iets van vroeger, maar van nu. Mensen passen deze steeds weer aan, aan eigen wensen en behoeften, die op hun beurt weer te maken hebben met veranderende sociale omstandigheden.



Onder immaterieel erfgoed verstaan wij de tradities en rituelen die wij belangrijk vinden en niet verloren willen laten gaan. Daarom doen wij ons best om deze tradities te behouden.

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd.

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Lang was er geen aandacht voor immaterieel erfgoed. Maar sinds UNESCO een conventie over het beschermen van immaterieel erfgoed aannam, is men zich bewust geworden van het belang ervan.



Volgens mij is dit wat we nodig hebben, het is onze levens stijl,we kunnen niet zonder,en we geven het onze kinderen mee hoe ze er mee om moeten gaan,en dat het zich voort zet in de familie's.
 
Eigenlijk is het gek dat het er nog niet is staat als je kijkt naar de top 100 van culturen staat sinterklaas op 1 en als je dan ziet dat op 14 staat Suikerfeest ramadan, te gek voor woorden.Als dat er in staat als Nederlandse cultuur lijkt het mijn niet moeilijk vuurwerk er in te krijgen.
 
Zie je gezeik begint nu al voorpag8na oproep oogartsen verbied het vuurwerk wij als klein landje draaien op voor de kosten vuurwerkliefhebbers nemen de rest van de bevolking in gijzeling.

Vwc freakypyro en importeurs hebben na mijn idee veel contacten kunnen die niet gezamlijk iets opzetten.
Vwc freaky de leden.
Importeurs winkeliers klantenbestanden.
Bij elke bestelling een online aantekening wij willen behoud van de traditie.
Vwc freaky de freaks die meedenken.
Jullie als forum de nauwe contacten met importeurs.
Alles valt zo in 1 we kunnen met ze alle 1 groot team vormen vele denktanken hier op forums
Of praat ik nou echt wartaal.
 
Zie je gezeik begint nu al voorpag8na oproep oogartsen verbied het vuurwerk wij als klein landje draaien op voor de kosten vuurwerkliefhebbers nemen de rest van de bevolking in gijzeling.

Vwc freakypyro en importeurs hebben na mijn idee veel contacten kunnen die niet gezamlijk iets opzetten.
[..knip..]
Of praat ik nou echt wartaal.

Goed verhaal, als nu maar 1 van de internetgroepen echt iets doet. Liefst iemand waarvan we weten dat hij of zij de boel wel weet te verkopen, eventueel ook aan de media.
 
Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed wil het immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar maken.

Een opname in deze inventaris is verplicht om door Nederland genomineerd te kunnen worden voor opname op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (artikel 16 van de conventie). Ook voor opname op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed waarvoor dringend maatregelen genomen moeten worden (artikel 17 van de conventie) is opname op de Nederlandse inventaris noodzakelijk.

Kenmerken van de inventaris zijn:
1. Een centrale positie voor de erfgoeddragers (breed opgevat als erfgoedgemeenschappen, groepen, mogelijk ook individuen) bij de totstandkoming en bij de verdere ontwikkeling van de inventaris.
2. Een laagdrempelige, brede inventaris, die in de praktijk een toegevoegde waarde betekent voor instellingen, organisaties, individuen die actief zijn op het terrein van het immaterieel cultureel erfgoed of op enigerlei wijze geïnteresseerd zijn in dit erfgoed.
3. Een inventaris die recht doet aan de diversiteit van het immaterieel cultureel erfgoed en waarin op evenwichtige wijze de door UNESCO onderscheiden domeinen waarin immaterieel erfgoed zich manifesteert herkenbaar zijn.

Elke gemeenschap kan zijn traditie voordragen voor de inventaris. De procedure is als volgt:
1. Een gemeenschap woont één van de informatiebijeenkomsten bij die het VIE heel frequent organiseert.
2. Daarna zet de gemeenschap zijn erfgoedzorgplan op. Het erfgoedzorgplan is een belangrijk onderdeel van de voordracht. Hiervoor kan het hulp krijgen van de consulenten van het VIE en van de Sesamacademie.
3. Als het erfgoedzorgplan klaar is, kan de gemeenschap een voordracht doen voor plaatsing op de inventaris.
4. Na indiening van de aanvraag toetst het VIE deze aan de criteria en neemt het een voorlopig besluit over de opname in de inventaris. Het informeert de aanvrager, geeft bij een negatief besluit advies over een mogelijke succesvoller aanvraag en geeft aan hoe de aanvrager een heroverweging kan aanvragen, indien hij het oneens is met het besluit.
5. Vervolgens gaat het naar de Toetsingscommissie die kan besluiten de traditie op de Nationale Inventaris te plaatsen.
6. Staat een traditie op de Nationale Inventaris dan wordt van de gemeenschappen elke twee jaar een verslag verwacht over de vorderingen in de uitvoering van hun erfgoedzorgplan.

Criteria voor plaatsing zijn:
1. De voorgedragen traditie voldoet aan de definitie van immaterieel cultureel erfgoed. Het heeft een kortere of langere geschiedenis en wordt doorgegeven van generatie op generatie.
2. Er is sprake van levende cultuur.
3. De betreffende traditie wordt gedragen door een gemeenschap en die gemeenschap draagt de traditie voor.
4. Deze gemeenschap heeft de problemen in de overdracht naar volgende generaties in kaart gebracht en zet zich in om deze knelpunten op te lossen. Dat doet het door een erfgoedzorgplan op te zetten en uit te voeren.

Informatiedagen

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed organisatiedagen. Wilt u zo'n dag bijwonen, laat het ons dan weten en u ontvangt een uitnodiging ([email protected]).

Bron: http://www.volkscultuur.nl/nationale-inventaris_40.html
 
Back
Bovenaan