Het weer op 31 december en 1 januari.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Haha ja klopt, man dit is niet goed voor mn mentale gesteldheid haha :bonk:

Hahaha ja het is wel lastig ja. Er kruipen depressies langs volgende week, en je ziet gewoon op sommige dagen in de ochtend de wind stevig aantrekken om in de avond weer compleet te gaan liggen. als dat een halve dag verschuift heb je gewoon veel wind rond de jaarwisseling. een halve dag is op deze termijn niets, maar dat houd het wel lekker spannend!
Ik hoop overdag gewoon droog. Helder mag, maar hoeft niet, als het maar droog is. Carbid schieten is in mijn gemeente ook weer verboden net als vorig jaar, dus wordt het weer een stukje rijden....
 
Die spanning in dit topic blijft echt mooi om te zien. Maar ook hier begint de spanning wel te komen en hopend op goed weer.
Harde wind met regen is zo funest voor vuurwerk effecten, steek jij gewoon je dikke compounds af met dat soort weer dan?

Pls weergoden, wees ons gunstig:shy:
 
Precies,
Als het maar droog is! Overdag gaan wij weer Carbid schieten, zoals elkaar. Dit jaar op een weiland z'n 50 meter van de duitse grens af. Hier geen problemen met carbid schieten.
 
Ecmwf ziet er inmiddels ook al dramatisch uit en schuift op richting GFS voorspelling. Wat me nog het meeste zorgen baart is dat de dagen ervoor en erna ook allemaal ongeremd harde wind en regen bevat. Het was toch al een kutjaar dus dit kan er ook nog wel bij joh:sad:
 
Vorig jaar zag ik ongeveer dezelfde voorspellingen een week van tevoren. Uiteindelijk was het savonds prachtig stookweer. Ik blijf hopen.
 
Ecmwf ziet er inmiddels ook al dramatisch uit en schuift op richting GFS voorspelling. Wat me nog het meeste zorgen baart is dat de dagen ervoor en erna ook allemaal ongeremd harde wind en regen bevat. Het was toch al een kutjaar dus dit kan er ook nog wel bij joh:sad:

Het zijn klassieke warme sector omstandigheden waar we vanaf de 29e mee te maken gaan krijgen. Modellen zijn daar vrij unaniem in. Vrijwel rechte isobaren strak uit west- tot zuidwest waardoor zeer milde oceaanlucht met een rotgang vanaf de Azoren naar onze omgeving wordt gestuwd.

Het zijn typische situaties waarin het vrijwel overal (ook landinwaarts) behoorlijk hard en erg vlagerig kan waaien, tegen de dagelijkse gang in, dus ook 's avonds en 's nachts. Afhankelijk van het passeren van een laag op enige afstand kan de drukgradiënt geregeld verscherpt worden en kun je in dergelijke siatuaties zomaar een dikke 7-8Bft op de kust te pakken hebben.

Vervelende bijkomstigheid is dat in dit geval het polaire front enigszins parallel aan de stroming komt te liggen en daardoor over onze omgeving zal gaan 'wapperen', daarbij meerdere malen ons land passerend in de laatste dagen van het jaar. Dat zal zoals gebruikelijk geregeld langdurig regen opleveren bij veel wind en bijzonder hoge temperaturen.

Enige waar ik me nu nog aan vast probeer te houden is dat het hoog dat zich tegelijkertijd boven Europa vormt op de 31e mogelijk kortdurend een rug richting Nederland uitrolt waardoor de wind tijdelijk aan de ketting gaat en storingen even op afstand blijven.

Het slagen hiervan is in grote mate afhankelijk van de diepte en exacte locatie van een depressie op de oceaan die als warmtepomp richting onze omgeving fungeert. Mocht de richting waarin die warme lucht opgestuwd wordt juist zijn (warmte advectie noemen we dat) zul je zien dat rugwerking richting ons land plaats kan vinden. Lukt dat niet, of niet goed genoeg, zitten we ook op oudjaarsavond met een bak wind en mogelijk perioden met regen opgescheept.

Er lijken in zowel het ensemble van GFS als EC leden te zitten die het hoog richting de 31e inderdaad nog uit laten breiden tot boven onze omgeving waardoor als het ware een 'adempauze' ingelast wordt. Ze zijn in de minderheid, maar laten we vooral hopen dat dat een reëele optie wordt de komende dagen!
 
Laatst bewerkt:
De operationele runs van beide hoofdmodellen hebben een rug in hun uitvoer momenteel (zie bericht hierboven), dat was tot voor kort nog niet het geval. Exacte timing en of die tijdelijke hogedrukwerking er überhaupt op dat moment richting ons land komt is zéér onzeker op deze termijn. Maar fijn om te zien dat er dus wel een klein gaatje tussen al het depressiegeweld mogelijk is.

Hieronder eerst EC voor 31-12 12z en daaronder GFS voor datzelfde tijdstip. Een diepe depressie op de oceaan die de rug op zou moeten werpen is duidelijk zichtbaar. Beide modellen hebben op oudjaarsdag die rug dan ook langzaam opbouwend richting de Britse Eilanden terwijl een golf in het polaire front overdag over ons land trekt (zie het kleine laagje ten noord(oost)en van ons met een venijnig windveld daarbij). Tijdens de avond zou dan de, wat wij noemen, trekrug moeten passeren. Louter indicatief voor nu, want dit zal nog wel 100 keer springen, maar dat die rug er sinds kort een beetje in zit geeft een héél klein beetje moed.

EC_12_31_12.png

GFS_12_31_12.png
 
Laatst bewerkt:
Al die wisselingen, god, je wordt er bijna bipolair van haha
Ik denk dat ik pas over een dag of 5 weer dit topic open
 
De stress is toegeslagen voor oudjaarsdag. Laten we het erop houden dat het weer van tijd tot tijd kan veranderen én dat we er niets aan kunnen doen.
 
Nog een week te gaan en de spanning is nu al niet te doen :bonk:

De laatste runs laten plotseling weer prima omstandigheden zien voor de dag en nacht in het hele land, maar ik laat me niet gek maken. De volgende run is het waarschijnlijk weer bar en boos.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Bovenaan