Het grote speciaal bier topic

Golddigger

VWC lid
Gezien het brouwen en drinken van speciaal bier de laatste jaren een record vlucht hebben genomen, van 18 brouwerijen in de jaren 80 naar 188 (inclusief huurbrouwerijen) vandaag de dag, leek het mij leuk om dit topic te openen.

Ik denk dat er dan ook wel een aantal liefhebbers zijn onder leden van vuurwerkcrew die een speciaal biertje wel kunnen waarderen. Dit topic wil ik dan ook gebruiken om te vertellen wat jij lekker speciaal bier vindt, nieuwtjes over speciaal bier, leuke cafes of slijterijen met speciaal bier, bierproeverijen, etc. etc.
Zolang het maar over speciaal bier gaat en niet over pils of andere dranken.

Interessant sites op dit gebied zijn...
http://www.bierblogger.nl/ Nieuws
http://www.biernet.nl/ Nieuws en aanbiedingen
http://www.ratebeer.com/ Zoals de naam al zegt, het beoordelen van bier.
https://untappd.com/home Beoordelen van bier, de makkelijke weg.
 
Zelf ben ik actief op ratebeer en untappd.

Afgelopen weekend nog naar Hopduvel in Gent geweest om mijn collectie uit te breiden. Onze zuiderburen zijn niet alleen goed voor het vuurwerk, maar hebben ook prachtige bieren en tegen betere prijzen dan in Nederland.

DSC_3497.jpg
 
leuk dit topic. Ik ben zelf ook wel van het speciaalbier. Alleen ik ga er niet voor naar België. Als ik er wel ben dan komt er uiteraard een tripje naar de slijterij of waar dan ook maar. Lekker iets nieuws proberen.
Zelf ben ik niet heel erg van de overdreven fruitbieren. Echt proeven doe ik niet(in de zin van alles bijhouden en opschrijven) maar natuurlijk onthoud ik wel wat ik lekker vind;-)

greetzz
 
lachouffe_maina.jpg


Zelf hou ik wel van zo'n kabouter :)
 
Echt proeven doe ik niet(in de zin van alles bijhouden en opschrijven) maar natuurlijk onthoud ik wel wat ik lekker vind;-)

greetzz

Was ik ook niet, tot ik deze apps had geïnstalleerd op mijn telefoon. Nu vind ik het leuk om op zoek te gaan naar biertjes die ik nog niet gedronken heb.

En naar België voor bier hoef je zeker niet. Nederland heeft een aantal prachtige brouwerijen, denk aan Jopen, Koningshoeve (van La Trappe), De Molen, Emelisse en Ramses.
 
Ben enorm fan van Hertog Jan Grand Prestige. Lekker zwaar speciaal biertje. Koop ze elk jaar om ze te bewaren voor het jaar erop. Extra lekker als ze zo lang liggen. Vorige week de nieuwe van Brand op... Zwaar Blond heet ie. Ook een lekker zwaar glas bier.
 
Ik kan ook wel genieten van een speciaal biertje zo nu en dan maar ik ben verre van kenner.

Laatst had ik nog palm royale en dat was toch echt lekker!
 
Ik drink eigenlijk niet zo vaak bier, maar áls ik t doe gewoon 0,0%.

Haha nee oke nu zonder grapje. Drink altijd gewoon Bavariatje (bavaria'tje? Bavaria-tje?) en anders Grolsch :p. Heb wel een zo'n Kanon gehad ofzo? Bier met 12.5%, niet te drinken vind ik, veel te alcohol-achtig.

Dus voor mij gewoon het standaard biertje :)
 
Ik kan totaal niet met dat gif genaamd alcohol omgaan, maar daar heb ik heel wat speciaalbiertjes voor mogen nuttigen voor dat tot me doordrong!

Lievelingsbrouwerijen:

Struise (Dirty Horse, ongelooflijkste bier ooit geproefd)
De Molen
Alvinne
Emelisse
Mikkeler (vorig decennium)
Närke
Nogne
Amager
een Rochefort (10) is natuurlijk ook niet te versmaden
en er zijn heel veel Amerikaanse microbreweries met ongelooflijk lekkere brouwsels. Ik hou vooral van Imperial Russian Stouts en de Lost Abbey Serpent Stout zal ik nooit vergeten. Maar ook de AleSmith Speedway Stout of Founders Breakfast Stout waren ongelooflijk lekker. En wat te denken van Boris The Crusher, allemachtig. Een triple IPA gaat er ook goed in, zal nooit de Founders Double Trouble vergeten.

Maar de biermarkt is een beetje kapotgehypet. Ik kwam vroeger al bij De Molen toen hun bierwinkeltje nog klein en exclusief was. Bierkoning heeft ook het VS en Scandinavische bier overgenomen. Eerste bierfestival van De Molen was nog leuk, toen werd het te druk. Het is een enorm hypegebeuren geworden en ik heb de prijzen echt de pan uit zien rijzen. Nou is een goed bier duurder dan een goeie wijn, maar vroeger kocht ik een Struise Pannepot voor €3-€3,50, nu moet dat meer dan het dubbele tot driedubbele kosten. Men stunt ook met het zo exclusief mogelijk brouwen: zoveel mogelijk collabs onder brouwers, zoveel mogelijk diverse variaties van een bier op diverse vaten gerijpt... Het is uit de klauwen gelopen, en dat is eeuwig zonde m.i. Voor mij was een groot keerpunt toen Struise hun webshop omgooide en exclusief maakte; je moest je eerst inschrijven en €200 inleggen (waarvoor je dan bier kon kopen) voor je de webshop mocht betreden voor hun o zo exclusieve brouwsels (die dat de jaren daarvoor niet zózeer waren). Gekkenwerk.
Ik heb het er wel mee gehad tenminste, met alcohol sowieso :D

Oja, walhalla-webshop: http://www.demolenbeershop.com/ Shop-ze! :bye:
 
Laatst bewerkt:
Ik houd er ook wel van om nieuwe biertjes te proberen, al heb ik de laatste tijd weinig nieuwe soorten op.. Ik kijk niet echt naar brouwerijen maar een aantal biertjes die toch wel erg lekker waren:

Kapittel Watou Prior
Rodenbach (Grand Cru!!), lekker zuur bier :D
Pauwel Kwak is ook erg goed, of een lekkere saison, maar er is nog genoeg te ontdekken.
Hertog Jan Karakter is ook verassend lekker en erg goed verkrijgbaar, echt een aanrader!
 
Ik vind het zelf ook wel leuk om naar de slijterij te gaan om nieuwe biertjes uit te proberen. Ik kijk m'n ogen uit daar. De laatste tijd drink ik niet zoveel verschillende meer. Jullie hebben het hier veel over Belgisch bier, maar ik vind Duits (wit)bier ook erg lekker. Vooral die van deze firma:

Schneider_Logo-500x500.png


In Maleisië betaalde ik in 1 van hun Weissbrau cafés omgerekend 8 euro voor een fles. Sindsdien ben ik fan. In Nederland is het overal vrij makkelijk te krijgen volgens mij. Volgende week neemt m'n Duitse vriend weer een stapel mee:cool: Paulaner en Kapuziner weissbier vind ik ook aanraders. Erdinger een stuk minder moet ik zeggen.

En die van brouwerij De Molen:handsup: Toch maar weer een paar van bestellen binnenkort.
 
jammie.................speciaalbier, ik ben dr dol op. Veel lekkerder dan dat slappe waterige pils.

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar de zwaardere speciaalbieren: grand prestige van hertog jan, gladiator van gulpener, Kanon van grolsch, Malheur (belgie). Ook een dubbel of trippel gaat er in als ketellapper. Zo op z'n tijd vindt ik een weizen ook wel erg fijn.
 
Maar de biermarkt is een beetje kapotgehypet.

Zeker door de Amerikaanse markt (kijk wat je daar betaalt voor een Trappist bijvoorbeeld, een bierdopje van Westvleteren levert al 3dollar op) is speciaal bier erg hip. Maar het is zeker niet kapot gehypet vind ik. Je mag best wat betalen voor een goed bier.

Alleen kan je de top 50 van ratebeer (http://www.ratebeer.com/beer/top-50/) helaas niet serieus nemen. Vooral exclusieve, zware, donkere bieren staan hier heel hoog en dat is waar de Amerikanen vooral voor gaan.
En Westvleteren is leuk om een keer geproefd te hebben en het is een heerlijk bier, maar veel goedkoper en makkelijker te krijgen zijn de Rochefort 10 en Sint Bernardus 12 en die zijn eigenlijk net zo lekker.
 
Zeker door de Amerikaanse markt (kijk wat je daar betaalt voor een Trappist bijvoorbeeld, een bierdopje van Westvleteren levert al 3dollar op) is speciaal bier erg hip. Maar het is zeker niet kapot gehypet vind ik. Je mag best wat betalen voor een goed bier.

Alleen kan je de top 50 van ratebeer (http://www.ratebeer.com/beer/top-50/) helaas niet serieus nemen. Vooral exclusieve, zware, donkere bieren staan hier heel hoog en dat is waar de Amerikanen vooral voor gaan.
En Westvleteren is leuk om een keer geproefd te hebben en het is een heerlijk bier, maar veel goedkoper en makkelijker te krijgen zijn de Rochefort 10 en Sint Bernardus 12 en die zijn eigenlijk net zo lekker.

Ik heb kratten Westvleteren 12 voor $550 op eBay verhandeld zien worden...terwijl je er bij het klooster 25 of 35e. ofzo voor betaalt? En inderdaad: zo bijzonder lekker is hij niet eens, het gaat puur om de exclusiviteit. De balans is opmerkelijk goed, in dat aspect zeker een topbier, maar qua smaak zijn er massa's betere. Dat tientje wat je in Bierkoning of De Molen ervoor neertelt had ik meer over voor die Närke Kaggen Stormaktsporter die ik er ooit voor kocht; heul veul lekkerder!

Kapotgehypet bedoel ik meer met dat ze zo bijzonder mogelijk proberen te brouwen, zoveel mogelijk versies van een bier op diverse vaten, en steeds meer collabs om weer een exclusief brouwsel op de markt te brengen met hoog prijskaartje. Zie hoeveel soorten Hel & Verdoemenis bv. er tegenwoordig zijn. Of kijk eens bij een AleSmith of Hair Of The Dog wat voor brouwsels die allemaal op de markt smijten om maar weer bijzonder voor de dag te komen.

De lekkerste brouwsels komen absoluut uit de VS en Scandinavië (alhoewel Mikkeler ook echt doorgeslagen is op het experimenteerpad), Belgisch bier heeft voor mij behoorlijk afgedaan; na al dat andere lekkers geproefd te hebben, steken die massa's dubbels en triples er maar bleekjes bij af. Ok, een St. Bernardus, Rochefort, Malheur, Orval, Struise, Dolle Brouwers, Westvleteren of Alvinne kan meedoen met de groten wereldwijd, maar dan heb je het ook over de BE toppers. Om over de wild ales, sour ales en gueuzes van de Belgen (Cantillon/3 Fonteinen enzo) nog te zwijgen; in dat aspect zijn ze door de Amerikanen nog nooit ingehaald (hoewel het Amerikaanse Jolly Pumpkin een paar goddelijke brouwsels erbij hebben zitten).
 
Back
Bovenaan