Guusje
VWC lid

Daders draaien maar zelden op voor vuurwerkschade: ‘We roepen mensen op, maar ze melden zich niet’
Afvalbakken, bushokjes en verkeersborden blijven populaire doelwitten van vuurwerkvandalen. Maar ook prijzige speeltoestellen en kunstgras moeten er vaak aan geloven. En wie gaat dat betalen? Jij en al je buren, want de kosten van de schade op de daders verhalen blijkt een utopie. Oplopende frustratie bij gemeenten is dat er steeds vaker illegaal, zwaar vuurwerk wordt gebruikt ‘waar niks tegen bestand is’.Angelique Mulders, Jacolijn Groesbeek 22-01-25, 16:03
‘Werkelijk triest’ noemt een woordvoerder het dat het schadebedrag in de gemeente Zwijndrecht in de top 3 staat van hoogste schades in de afgelopen acht jaar. De vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen tussen oktober en de jaarwisseling is vastgesteld op 32.475 euro. Behalve aan tientallen verkeersborden en afvalbakken is er averij aan vier kunstgrasvelden, vijf speelvoorzieningen en een jongerenontmoetingsplek.
Lage meldingsbereidheid
De zegsman erkent dat het verhalen van de schade op daders ‘in de praktijk heel lastig blijft’. En niet alleen omdat de vandalen op heterdaad betrapt moeten worden. ,,We merken dat buurtbewoners vaak terughoudend zijn met het doorgeven van meldingen.’’ Hij weet niet wat de reden is voor de lage meldingsbereidheid.,,Maar wij willen inwoners oproepen altijd melding te maken bij de politie als je ziet dat iemand iets vernielt. Alleen met elkaar kunnen we dit probleem aanpakken. We kunnen als gemeente nog zo veel maatregelen nemen, maar het begint bij normaal gedrag. Schade aanrichten waar de gemeenschap uiteindelijk weer voor opdraait is schandalig.’’![]()
We kunnen als gemeente nog zoveel maatregelen nemen, maar het begint bij normaal gedrag
Woordvoerder van Zwijndrecht
De frustratie van de ambtenaar komt ook omdat vuurwerk nu ‘meer lijkt op explosieven dan op siervuurwerk’. ,,Tegen dergelijk zwaar, illegaal vuurwerk is niks bestand.’’
Bewijslast
Ook Vijfheerenlanden beaamt tijdens de rondgang van het AD langs de regiogemeenten dat de pakkans relatief klein is. ,,Dit komt met name omdat er weinig tijd zit tussen het afsteken, vernielen en vertrekken van de daders. Politie of handhaving moeten dan net toevallig in de buurt zijn. Daarnaast is ook de bewijslast enorm lastig”, zegt een gemeentewoordvoerder. Gemiddeld is er in zijn gemeente zo’n 35.000 euro per jaar aan schade, afgelopen jaarwisseling was dit 36.800 euro.De gemeente Dordrecht kon al vrij snel aangeven dat de vernielingen fors waren. Een verdubbeling zelfs ten opzichte van vorig jaar. Er ligt een rekening van 65.233 euro aan schade en met name het herstel van speeltuinen loopt in de papieren.![]()
In de praktijk blijkt dat melden bij heterdaad niet vaak wordt gedaan, als gevolg waarvan het in weinig situaties lukt om de schade te verhalen
Woordvoerder van Molenlanden

Molenlanden noteerde de hoogste jaarwisselingsschade sinds jaren: 34.600 euro. De gemeente baalt, want dat is bijna 10 mille meer dan het jaar ervoor. In Groot-Ammers liepen de kosten het hoogst op, naar ruim 11.000 euro.
Voorafgaand aan de overgang naar het nieuwe jaar werd via de gemeentepagina en sociale media opgeroepen om heterdaadjes te melden. Achteraf zijn daders ook nog eens opgeroepen om zichzelf te melden. ,,In de praktijk blijkt dat dit niet vaak wordt gedaan, dus lukt het in weinig situaties om de schade te verhalen’’, zegt een woordvoerder.
Laten bloeden
De afgelopen jaren was er ‘onvoldoende daderindicatie’ om vandalen financieel te laten bloeden voor hun gedrag; voor de schade van de meest recente jaarwisseling is dat nog onduidelijk omdat politie en Molenlanden nog ‘actief werken aan het opsporen van daders’.De gemeente Alblasserdam heeft alleen nog maar de vernielingen aan publieke eigendommen bij elkaar opgeteld die zijn aangericht van 29 december 2024 tot en met 1 januari van dit jaar. Daarbij komt men tot de som van 21.450 euro. Duidelijk is dat ook in de maanden vóór oud en nieuw al verschillende vuurwerkschades zijn ontstaan aan straatmeubilair.

Het is ook véél meer dan de 8400 euro schade die Alblasserdam op 2 januari 2024 noteerde. In ieder geval de afgelopen drie jaarwisselingen is het er in het dorp niet van gekomen om (een) dader(s) financieel aansprakelijk te stellen.
Minder
Blijere geluiden komen vanuit Gorinchem, waar de vuurwerkschade aan gemeentespullen 9750 euro bedroegen. Dat is ruim 3000 euro minder dan bij de jaarwisseling 2023-2024. Ook in de vestingstad geldt dat daders amper worden gegrepen.In Hardinxveld-Giessendam is de vuurwerkschade ook minder hoog uitgevallen dan voorgaande jaren. De gemeente schat het schadebedrag op zo’n 17.500 euro. Dat is 6500 euro minder dan tijdens oud en nieuw 2023-2024. Verkeersborden, afvalbakken, bankjes en houten planken moesten het hier ontgelden. Over de daders zegt een woordvoerder: ,,Als er bij de gemeente daders in beeld zijn, worden zij uitgenodigd voor een gesprek.”

Het afbranden van de leegstaande sporthal in Heukelum is niet opgenomen in het jaarbedrag dat de gemeente West Betuwenaar buiten heeft gebracht over de jaarwisselingsschade aan gemeentelijke eigendommen. De teller staat op 24.770 euro. Daarmee kan worden gesteld dat dit bedrag de afgelopen vijf jaar aanzienlijk is gedaald; in 2020 bleef de Gelderse gemeente nog achter met een strop van 89.000 euro.
Straatkolken
Er sneuvelden vooral verkeersborden, afvalbakken en straatkolken. ,,Ondanks het zwaardere vuurwerk en de inflatie weet de gemeente de schade te beperken door verschillende maatregelen. Vooral het opbouwen van goede contacten in de kernen en omdat mensen van ons team Veiligheid samenwerken met de jeugd”, stelt een woordvoerder.
West Betuwe heeft weleens met camera’s geprobeerd om daders te achterhalen. ,,Op het dorpsplein in Beesd, waar het jaarlijks raak was, hebben we dat een keer gedaan. Maar dat heeft niet gezorgd voor bruikbare beelden. In de afgelopen jaren is er niemand aangehouden voor het veroorzaken van schade.’’
Sliedrecht heeft nog geen sluitend overzicht, maar meldde dinsdag 21 januari dat er alleen al voor het herstel van 35 prullenbakken en zeven ondergrondse vuilcontainers 21 mille moet worden uitgetrokken. Er is door vuurwerk meer vernield aan gemeentelijke eigendommen, maar dat bedrag moet nog becijferd worden.
De gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht waren afgelopen dagen niet in staat om antwoord te geven op persvragen over vuurwerkvernielingen en schadebedragen. Dat geldt ook voor de gemeente Altena. Al gaf een woordvoerder van die laatst genoemde gemeente aan dat er in het verleden vuurwerkdaders zijn opgepakt en door het Openbaar Ministerie veroordeeld tot bijvoorbeeld het betalen van een boete.
Daders draaien maar zelden op voor vuurwerkschade: ‘We roepen mensen op, maar ze melden zich niet’
Afvalbakken, bushokjes en verkeersborden blijven populaire doelwitten van vuurwerkvandalen. Maar ook prijzige speeltoestellen en kunstgras moeten er vaak aan geloven. En wie gaat dat betalen? Jij en al je buren, want de kosten van de schade op de daders verhalen blijkt een utopie. Oplopende...
