Zou je willen stoppen met het aansteken van die harde knallers? Het zou zo maar kunnen dat jongeren op oudjaarsdag deze vraag krijgen in de Schijndelse wijk Plein. Rond het dierenpark komt de eerste vuurwerkvrije zone in Meierijstad. Wie volgt? En hoe zit het in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren?
Natuurlijk stak hij vroeger ook wel eens een rotje af. Ook al was het nog een paar dagen voor oud en nieuw. ,,Maar tegenwoordig is het zó'n zwaar vuurwerk, het lijken wel halve bommen", zegt Wim van der Rijt, voorzitter van de wijkraad Plein in Schijndel.
,Niet alleen mensen hebben hier veel last van, maar zeker ook de dieren.” Vandaar dat de wijkraad dit jaar voor het eerst een vrijwillig vuurwerkvrije zone creëert rond het dierenparkje in de wijk. Plein is hiermee de eerste in Meierijstad, maar Van der Rijt hoopt dat er meer wijken volgen. ,,Het liefst zou ik zien dat het zich als een olievlek verspreidt.”
Wat is dan zo'n vuurwerkvrije zone?
Maar wat is dan zo'n vrijwillig vuurwerkvrije zone? Van der Rijt: ,,Op vijf plekken rond het Dierenplein gaan we een doek ophangen met een vuurwerkverbod. We zijn met wijkbewoners aanwezig om met jongeren in gesprek te gaan. En hen op een goede manier aan te spreken als zij toch vuurwerk afsteken. De politie heeft helaas onvoldoende mankracht om te handhaven, maar ze zijn wel in de buurt als het moet.”
Gemeenten experimenteerden
Meierijstad laat weten dat nog bekeken wordt hoe dit burgerinitiatief steun kan krijgen van de gemeente. Meer verzoeken voor zo’n vrijwillig vuurwerkvrije zone zijn er nog niet, laat de woordvoerder weten. Raadsfractie Hart bracht deze gebieden zonder vuurwerk eind vorig jaar ter sprake in de gemeenteraad. Zo'n twaalf gemeenten in het land experimenteerden hier vorig jaar al mee.
Het houdt in dat burgers op eigen initiatief en in overleg met de buurt, een vuurwerkvrij gebied kunnen aanvragen. De gemeente levert in sommige gevallen verbodsborden, maar handhaaft niet. Die taak is weggelegd voor wijkbewoners zelf.
‘Miskraam dieren door vuurwerk’
Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad gaf aan dat hij het een ‘interessant idee’ vond, maar dat het toen te kort dag was voor de jaarwisseling. Wim van der Rijt meldde begin dit jaar in het Brabants Dagblad al dat hij wel oren heeft naar zo'n knalvrije zone. ,,Het is mij vooral om de dieren te doen. Zwangere dieren kunnen door die harde knallers een miskraam oplopen. De jeugd weet dat vaak niet. Daar willen wij hen dus op wijzen.”
Geitenwei in Boxtel
In Boxtel geldt al enkele jaren een knalverbod rond de Geitenwei in de wijk Selissenwal. Tijdens de jaarwisseling van 2015 op 2016 werden hier veel dieren bestookt met vuurwerk. Hier wordt wel gehandhaafd door politie en BOA's van de gemeente. Ook komende jaarwisseling is hier weer zo'n vuurwerkvrije zone, laat een woordvoerder weten. In de gemeente Sint-Michielsgestel zijn geen verzoeken om knalvrije plekken bekend.
‘Hier liever geen vuurwerk afsteken’
Haaren stelt geen vuurwerkvrije zones in. ,,We besteden wel ruim aandacht aan het gebruik van vuurwerk met een campagne in december. En bij kwetsbare gebouwen of plekken waar kwetsbare doelgroepen wonen, plaatsen we borden met de tekst: ‘Hier liever geen vuurwerk afsteken'.”
https://www.bd.nl/meierij/schijndel-krijgt-eerste-buurt-zonder-knallers-wie-volgt~ad1183af/