Kies nu een vuurwerkvrije zone in Gouda.

omepje

VWC Moderator
Forumleiding
Al jaren wordt er in Nederland discussie gevoerd over vuurwerk, waarbij het vooral gaat om het al dan niet verbieden van afsteken van (knal)vuurwerk door particulieren.

Het meest gehoorde argument hiervoor is de veiligheid. Niet alleen voor degenen die het zelf willen afsteken, maar ook voor mensen erom heen. Daarnaast veroorzaakt het afsteken van vuurwerk ook de nodige overlast en is het buitengewoon schadelijk voor het milieu. En laten we ook niet vergeten dat de het vuurwerk vaak wordt vervaardigd onder gevaarlijke en mensonterende omstandigheden.

Gouda wil (nog) niet overgaan tot een vuurwerkverbod, maar wil wel de gelegenheid bieden om het aantal vuurwerkvrije zones uit te breiden. De ChristenUnie ziet dit als een stap in de goede richting, maar onze inzet blijft om centraal vuurwerk op bepaalde locaties te gaan organiseren en particulier vuurwerk te verbieden.

Pilot 2018

Tijdens de jaarwisseling van 2018 heeft er een pilot ‘vrijwillig vuurwerkvrije zone’ plaatsgevonden rondom de ‘Dierenopvangcentrum Gouda’ en ‘Ruiterclub Bloemendaal’. Uit de evaluatie is gebleken dat het een geslaagde pilot was. Het college van burgemeester en wethouders wil de Goudse inwoners die behoefte hebben aan een vuurwerkvrije zone faciliteren bij hun initiatieven. Het college gaat dus geen gebieden aanwijzen.

Voor 11 oktober aanvragen!

De komende jaarwisseling staat de gemeente (maximaal) 15 vrijwillig vuurwerkvrije zones in Gouda toe. Bewoners die hun buurt vuurwerkvrij willen hebben, kunnen nu een aanvraag indienen. Initiatieven voor een vrijwillig vuurwerkvrije zone moeten voor 11 oktober 2019 zijn ingediend.

Voorwaarden voor vuurwerkvrije zone

In het ‘Stappenplan vrijwillig vuurwerkvrije zone’ staat beschreven aan welke voorwaarden een vrijwillig vuurwerkvrije zone moet voldoen om gefaciliteerd te worden door de gemeente. Zo dient het gebied groot genoeg te zijn; minimaal 125 bij 125 meter. Initiatiefnemer(s) dienen aan te tonen dat er draagvlak is, namelijk: een minimale respons van 80% van de huishoudens in het gebied. Hiervan moet 2/3 akkoord gaan met het instellen van een vrijwillig vuurwerkvrije zone.

https://degouda.nl/kies-nu-een-vuurwerkvrije-zone-in-gouda/
 
Je zou maar in zo’n gemeente wonen zeg. Stel dat er van de honderd huishoudens 20 vuurwerk afsteken. Dan kunnen de initiatiefnemers die dit op basis van eerdere jaren kunnen inschatten de 80 huishoudens benaderen waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Binnen deze groep zal wel een tweederde meerderheid te vinden zijn. En ziehier: “democratisch” is besloten dat “men” in deze buurt geen vuurwerk wil hebben, laat me niet lachen zeg! Potver, acht uurtjes op jaarbasis, waar hebben we het over?
 
Je zou maar in zo’n gemeente wonen zeg.

Arme Herdervriend...

Maar ik ben zo benieuwd wie zo'n stappenplan verzint. Een gebied van 125m2... waarom? 100m2 is te klein en 150m2 is te groot? Overlast beperkt zich volgens mij sowieso niet tot 125m2.

Een minimale respons van 80% en dan 2/3 akkoord met de zone... weer ingewikkeld gedoe om - worst case - aan een meerderheid te komen (53%).
 
Zones bij dierencentra, ziekenhuizen begrijp ik nog, maar als deze worden ingesteld in woonwijken voor en door zeikerds; man man wat sneu volk wat hier voor stemt dan. Dus gaat het hier om begrijpelijk in te stellen zones, of gewoon een naaistreek vd gemeente om plezier nog verder in te perken?
 
Back
Bovenaan