Vuurwerkschade: dit heeft de jaarwisseling in uw gemeente gekost.

omepje

VWC Moderator
Forumleiding
Ontplofte afvalbakken, beschadigde verkeersborden en kapotte lantaarnpalen. De jaarwisseling heeft de West-Brabantse gemeenten samen ruim 90.000 euro gekost, zo blijkt uit een rondgang van deze krant.

Dat bedrag zal waarschijnlijk nog flink oplopen; Breda, Waalwijk, Bergen op Zoom en Altena inventariseren de schade nog. De trend is dat in de meeste gemeenten de vuurwerkschade minder wordt.

Alphen-Chaam: 3.107,50 euro.
Twee afvalbakken à 249 euro per stuk in de buurt van het Bels lijntje. Bewegwijzering à 120 euro in Chaam. In de twee kernen van de gemeente zijn met oud en nieuw twaalf objecten vernield. De totale rekening komt uit op 3.107,50 euro. Vijf jaar geleden had Alphen-Chaam met 870 euro de laagste schade van alle West-Brabantse gemeenten.

Altena: nog niet bekend

De nieuwe gemeente Altena heeft - onder meer door de fusie - nog geen zicht op de kosten door vuurwerk. Het gaat in ieder geval om ‘straatschades’, een aantal verkeersborden, lantaarnpalen en een bushokje. De gemeente probeert alles snel te repareren, bij voorkeur in de eerste weken van januari. Als het om oud en nieuw gaat, is het plaatsje Veen berucht. Als traditie steken inwoners auto’s in brand; deze jaarwisseling stonden er twee in de fik.

Baarle-Nassau: 6.939 euro
Een flinke tegenvaller voor Baarle-Nassau. Tijdens de jaarwisseling vernielde vandalen in de Dorpsstraat in Ulicoten een snelheidsmeter van 4.500 euro. De gemeente probeert de dader(s) te achterhalen. Door het kapotte matrixbord liep de totale rekening aardig op: 6.939 euro. Verder kreeg de gemeente vooral met ‘standaard’ vuurwerkschades te maken, zoals kapotte verkeersborden en brievenbussen.

Bergen op Zoom: tussen 6.000 en 9.000 euro

Enkele jaren geleden was de schade in Bergen op Zoom meer dan 20.000 euro, de laatste jaren is dit gedaald naar een bedrag dat ergens tussen de 6.000 en 9.000 euro ligt. Vandalen hadden het dit keer met name gemunt op straatmeubilair, zoals bankjes, zoutbakken, ondergrondse containers en afvalbakken. Naar verwachting komen de totale kosten op zo’n 15.000 euro uit. Daarin zit ook preventie, zoals voorlichting op scholen en de inzet van een jeugdteam dat jongeren aanspreekt op het afsteken van vuurwerk.

Breda: nog niet bekend
Op het stadskantoor in Breda wordt de schade nog geïnventariseerd. De gemeente hoopt eind deze maand alles in beeld te hebben. Vermoedelijk voert Breda de lijst aan. Vorig jaar werden er 219 beschadigingen aan gemeentelijk eigendom geteld, herstel kostte 50.533 euro. In 2013/2014 bedroeg de schade maar liefst 125.600 euro. De burgemeester liet eerder weten dat de voorbije jaarwisseling, buiten een aantal excessen, rustig was verlopen.

694


Dongen: 7.500 euro
In Dongen lopen de kosten na jaren van dalingen weer iets op. Vorig jaar bedroeg de schade zo’n 4.000 euro, dit keer rond de 7.500. Ook hier waren de afvalbakken ‘populair’. Verder moesten een trampoline, speelhuisje, enkele kolken en verkeersborden eraan geloven. Dongen heeft zich op allerlei manieren voorbereid op de laatste dagen van het jaar. Zo gingen de afvalbakken en containers op slot (6.500 euro) en gaf de politie voorlichting aan leerlingen van het Cambreur College.

Drimmelen: 3.975 euro
In Drimmelen kan de vlag uit: in tien jaar was het schadebedrag nog nooit zó laag: 3.975 euro. In Made werd het meest vernield, met name de afvalbakken moesten het ontgelden: zeven stuks (à 400 euro). In de hele gemeente werden twaalf objecten vernield. Een relatief rustige oud en nieuw, zo concluderen de boa’s en politie. Enkele jongeren kregen een waarschuwing of bekeuring en de handhavers beëindigden een potje illegaal carbidschieten.

Etten-Leur: 9.000 euro
Een speeltoestel, bankje, afvalbakken en verkeersborden waren de afgelopen jaarwisseling doelwit van vandalisme. Dit leidde voor Etten-Leur tot een kostenpost van iets minder dan 9.000 euro. Dat is beduidend lager dan voorgaande jaren. In 2013/2014 was het bedrag nog 21.960 euro. Om schade zoveel mogelijk te voorkomen, plaatste de gemeente vooraf kappen over afvalbakken en parkeerautomaten. Ondergrondse containers werden afgesloten en afvalbakken verwijderd. Ook dit kostte geld, zo’n 6.800 euro.

Geertruidenberg: 2.920 euro

Een primeur voor Geertruidenberg: voor het eerst werd er gewerkt met ‘vuurwerkvrije zones’; op elf locaties mocht geen vuurwerk de lucht in. De zones hebben volgens de burgemeester op een aantal locaties ‘het beoogde effect opgeleverd’. Op sommige locaties werd nog steeds veel overlast ervaren. Er volgt nog een evaluatie. Of de zones ook effect hadden op de vuurwerkschade, is gissen. Met 2.920 euro zijn de kosten in ieder geval fors lager dan voorgaande jaren. Ter vergelijking: in 2016/2017 was de rekening 16.750 euro.

Gilze en Rijen: 6.788 euro
Er waren 37 manuren nodig om de vuurwerkschade in Gilze en Rijen te herstellen. Van een verkeersbord ‘einde woonerf’ à 80 euro tot een afvalbak à 270 euro bij sportcomplex Den Butter. In de vier kernen van Gilze en Rijen zijn in totaal 41 schades geïnventariseerd. De totale rekening komt uit op 6.788 euro, iets meer dan vorig jaar. Voor vuurwerkschades hanteert de gemeente een ‘hersteltermijn’ van zes weken.

Halderberge: 1.500 euro
In Halderberge daalt de vuurwerkschade al jaren. Tijdens de jaarwisseling van 2013/2014 was het bedrag nog 4.400 euro, vorig jaar 2.150 euro en afgelopen jaar 1.500 euro. De vraag is of dat komt door de samenwerking met Halt. Die instantie geeft in de weken voor de jaarwisseling voorlichting op middelbare scholen over vuurwerk.

Moerdijk: 7.000 euro
Moerdijk is een van de weinige gemeenten waar de kosten zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar (5.000 euro). Zo kost het repareren van een aantal speeltoestellen 500 euro, maar zijn de vuilnisbakken en verkeersborden de grote kostenposten: 400 en 100 euro per stuk. ,,Gezien het aantal kernen gaat het dan hard”, vertelt de woordvoerder. Ondanks de hoeveelheid schade, was de overlast ‘minimaal’ in Moerdijk.

Oosterhout: 9.250 euro
De afgelopen vijf jaar heeft Oosterhout ruim acht ton aan vuurwerkschade opgelopen. Het goede nieuws: met 9.250 euro was dit de rustigste oud en nieuw in jaren. Zo betaalde Oosterhout vorig jaar nog het dubbele bedrag. Vooral de verkeersborden moesten het ontgelden, 48 schades in totaal. Daarnaast zijn acht afvalbakken en drie putdeksels vernield. De opvallendste vuurwerkschade was aan twee velden van vv Neerlandia ‘31 in Dorst.

Roosendaal: 3.900 euro

Tijdens de jaarwisseling 2010/2011 was het schadebedrag in Roosendaal nog 87.000 euro. De afgelopen jaren zijn de kosten flink gedaald naar 3.900 euro afgelopen jaar. Dit zijn enkele afvalbakken, twee dispensers voor hondenpoepzakjes en één verkeersbord. Daarnaast zijn er drie bushokjes vernield, maar die rekening is voor Arriva. Medio december stuurde de burgemeester nog een brief naar alle middelbare scholen. Hierin vroeg hij aandacht voor het voorkomen van overlast en het verstandig omgaan met vuurwerk. Ook in Roosendaal zijn afvalbakken afgesloten en heeft Halt voorlichting gegeven op scholen.

694


Rucphen: 2.500 euro
Een paar putdeksels en een kapotte lantaarnpaal moesten het ontgelden tijdens de jaarwisseling van afgelopen jaar. De rekening: 2.500 euro. Dit is een stuk minder dan vorig jaar, toen bedroeg de nota meer dan 10.000 euro. De jaren daarvoor was zeer weinig vernield en tijdens de jaarwisseling van 2013/2014 weer veel: 15.000 euro. Als we die trend mogen geloven, is de schade tijdens de volgende jaarwisseling weer nihil.

Steenbergen: 13.101 euro
Maar liefst 55 manuren waren nodig om de vuurwerkschade in Steenbergen te herstellen. Op de reparatielijst stonden dertig verkeersborden à 100 euro per stuk, één bloembak à 1.200 euro, twaalf papierbakken van 300 euro per stuk, twee bankjes van 500 euro per stuk en één trottoirkolk van 900 euro. In totaal goed voor 13.101 euro. De afgelopen drie jaarwisselingen laten een stijgende lijn zien in vuurwerkschade, terwijl toch jaarlijks zo’n 6.000 euro wordt uitgegeven aan voorlichting en preventie.

Tholen: 2.225,30 euro
In de gemeente Tholen sneuvelden afgelopen jaarwisseling een aantal ruiten. Die van het praathuisje in Scherpenisse en twee ruiten van de bushalte in Stavenisse. Verder zijn met name prullenbakken getroffen door vuurwerk. De totale rekening telde 2.225,30 euro en is volgens de woordvoerder minder hoog dan de voorgaande vier jaren.

Waalwijk: nog niet bekend
Waalwijk kan nog geen uitspraken doen over de afgelopen jaarwisseling. Eerst moeten de schriftelijke vragen van de lokale afdeling van de SGP beantwoord worden. Die partij wil inzicht in de ‘schades, ongeregeldheden, incidenten, en ander ongerief’ en vraagt het gemeentebestuur om met voorstellen te komen over hoe om te gaan met vuurwerk. Vorig jaar had Waalwijk 8.890 euro aan vuurwerkschade.

Woensdrecht: 1.500 euro
De vuurwerkschade in Woensdrecht is al jaren nihil en ‘binnen de perken’ van 1.500 euro. Om dat bedrag zo laag mogelijk te houden, geeft de gemeente voorlichting over vuurwerk door enkele berichten te verspreiden op de website, sociale media en andere kanalen.

Zundert: 150 euro

Als de jaarwisseling ergens rustig is verlopen, dan is dat in Zundert. De gemeente hoefde slechts twee verkeersborden te vervangen, een schadepost van 150 euro. Zundert doet al jaren veel aan preventie in de hoop vuurwerkschades te voorkomen. Zo heeft de ‘servicedienst’ van de gemeente op oudejaarsdag zo’n 150 afvalbakken afgesloten. Ook is er acht ton aan afval opgeruimd, waaronder restafvalzakken, pallets en kartonnen dozen.

Wel of geen vuurwerkverbod?

Veel West-Brabanders zijn de vuurwerkoverlast beu. Dat bleek uit een enquête die deze krant net voor de jaarwisseling heeft gehouden onder 12.390 inwoners. In een reactie lieten sommige respondenten weten de straat nooit op te gaan op 31 december. ,,Het is geen vuurwerk meer, het zijn bommen”, reageerde een inwoner.

Voor de jaarwisseling zagen veel gemeenten geen noodzaak om een vuurwerkverbod in te stellen. Dat is - ondanks dat weer het nodige is vernield - nog steeds zo. Zundert, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Woensdrecht en Tholen zien geen aanleiding voor een verbod op vuurwerk. Een woordvoerder van de gemeente Dongen zegt dat het ‘niet te handhaven is’. ,,En dan kun je het beter niet instellen.”

Datzelfde vindt de burgemeester van Gilze en Rijen. Hij pleit daarom voor een landelijk verbod. Bergen op Zoom voelt daar ook wel wat voor. Maar, benadrukt de gemeentewoordvoerder, de jaarwisseling moet nog wel eerst geëvalueerd worden. Andere gemeenten, zoals Steenbergen, geven ook aan de evaluatie af te wachten. In Breda wordt er binnenkort gesproken over de toekomst van vuurwerk.

De vuurwerkvrije zones rukken aan de andere kant op. In Oosterhout, Geertruidenberg en Drimmelen werden met oud en nieuw locaties aangewezen waar inwoners niet mochten knallen. In Oosterhout wil GroenLinks meer van dit soort zones aanwijzen.

https://www.bndestem.nl/etten-leur/...jaarwisseling-in-uw-gemeente-gekost~a00f8743/
 
De titel klopt volgens mij niet. De titel gaat over 'vuurwerkschade', maar het gaat hier natuurlijk om algemene schade tijdens de jaarwisseling. Een ruit dat sneuvelt... Dat kan niet anders dan vuurwerk zijn geweest toch?
 
Back
Bovenaan