Petitievoorvuurwerk.nl
Weergegeven resultaten: 1 t/m 11 van 11
  1. #1
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    11 juli 2005
    Berichten
    16.113
    Thanks
    2.017
    2.617 waarderingen in 1.037 posts

    Zwolle Rondetafelgesprek Vuurwerk en Veiligheid

    Bijeenkomst 11 oktober 2010 GemeenteRaad Zwolle

    Hoe kunnen we veilig met vuurwerk omgaan? Welke ideeën en mogelijkheden bestaan er om vuurwerk veilig af te steken? Hoe kunnen we de overlast zo veel mogelijk beperken? Wat gebeurt er al op dit terrein? En op welke wijze kunnen de gemeente en betrokken organisaties daaraan nog meer bijdragen? Deze vragen staan centraal tijdens het rondetafelgesprek over Vuurwerk en Veiligheid dat de gemeenteraad op maandag 11 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in de Thomas a Kempis-zaal van het Stadhuis. organiseert.

    Overlast door vuurwerk
    Sinds de zestiger jaren is het traditie om met oud-en-nieuw vuurwerk af te steken. Aanvankelijk werden in veel gemeenten vuurwerk-evenementen georganiseerd door particulieren of door de gemeente. In de laatste decennia is het afsteken door particulieren sterk gegroeid en daarmee de
    verkoop van consumentenvuurwerk. Voor velen, voor jongeren in het bijzonder, is het afsteken van vuurwerk een hoogtepunt van de kerstvakantie. Maar Iedereen kent ook de nadelige aspecten van (consumenten)vuurwerk, zoals letselschade (meest voorkomend aan ogen en handen) en milieuvervuiling (luchtvervuiling en restafval, beide met zware en giftige metalen).Verschillende raadsfracties hebben signalen van burgers ontvangen over overlast door vuurwerk. Daarnaast is in de afgelopen jaren de handel in illegaal vuurwerk sterk toegenomen, met alle risico’s van dien. Dit vraagt
    veel extra politie-inzet op controle, opsporing en handhaving.

    Afschaffen consumentenvuurwerk of niet?

    Er zijn voorstanders van het afschaffen van consumentenvuurwerk. Maar de vraag is hoe realistisch deze optie is. De stichting Consument en Veiligheid bepleit de organisatie van grote, feestelijke vuurwerkshows rond de jaarwisseling door gemeenten. Op termijn zou dat het afsteken van een
    eigen vuurwerkpakketje door burgers kunnen vervangen. Is dit een wenselijk alternatief? Zijn er andere alternatieven denkbaar? Hoe zouden we in Zwolle hiermee kunnen omgaan?
    Om het afsteken van vuurwerk leuk en aantrekkelijk te houden is het nodig dat de gemeente en alle betrokken organisaties zich gezamenlijk inspannen voor de veiligheid rondom vuurwerk. Daarom gaan raadsleden over in gesprek met inwoners, betrokken organisaties, en mensen van de gemeentelijke organisatie. Op zoek naar de antwoorden die kunnen bijdragen aan een veilige jaarwisseling.

    http://www.zwolle.nl/organisatie/gem...Veiligheid.htm

  2. #2
    VWC-Lid Torrr's schermafbeelding
    Geregistreerd
    28 maart 2009
    Locatie
    City Lights
    Berichten
    14.753
    Thanks
    3.294
    11.366 waarderingen in 5.121 posts
    Met angst en beven lees ik altijd dit soort berichten, stel je toch eens voor dat zo'n gemeente een succes haalt dan is het leed niet meer te overzien... geen consu vuurwerk meer ?
    Tegelijkertijd zal bij zo'n besluit de illigale handel in "onveilig" vuurwerk waarschijnlijk sterk toenemen, en zijn ze daar dan niet terug bij af ?
    Vuurwerk doet de duivels dansen

  3. #3
    VWC-Lid Sniper's schermafbeelding
    Geregistreerd
    19 december 2005
    Locatie
    Eindhoven
    Berichten
    91
    Thanks
    0
    2 waarderingen in 2 posts
    Is het misschien een idee dat een delegatie van Vuurwerktraditie hier naartoe gaat om een ander geluid te laten horen? Want bij zo'n gelegenheid worden gegarandeerd domweg de leugens en verdraaide feiten uit de media opgedreunt.
    Moderator @ [url=www.avpvuurwerk.nl]AVP[/url] - [url]http://www.youtube.com/sniperpyrofreak[/url]

  4. #4
    VWC-Lid magnolia's schermafbeelding
    Geregistreerd
    20 april 2008
    Berichten
    4.048
    Thanks
    1.536
    652 waarderingen in 422 posts
    goed dat ik dit lees .
    als het kan zal ik hier zeker bij zijn .
    want op een eventueel verbod van vuurwerk zit ik niet te springen
    02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

  5. #5
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    11 juli 2005
    Berichten
    16.113
    Thanks
    2.017
    2.617 waarderingen in 1.037 posts
    Onrust over toename carbidschietendoor Janske Mollen. woensdag 13 oktober 2010

    ZWOLLE - Leen Broeren van Brandweer Zwolle maakt zich zorgen over de toename van carbidschutters in de dagen voor en tijdens de nieuwjaarsnacht in Zwolle.

    Dat zei hij maandagavond tijdens het Rondetafelgesprek Vuurwerk en Veiligheid. Vertegenwoordigers van politie, brandweer, bureau Halt, vuurwerkhandelaren, politici en een enkele burger deelden daar feiten, ervaringen en meningen met elkaar. Tijdens oud en nieuw vorig jaar kwamen amper klachten binnen over vuurwerkoverlast in Zwolle en ook het aantal slachtoffers van ongelukken met vuurwerk is marginaal te noemen; vergeleken met normale stapweekenden zijn er in de nieuwjaarsnacht 'maar' 8 gewonden meer die zich op de spoedeisende hulp van de Isala Klinieken melden, meldde Daphne de Roodere van Isala. "Alleen is er wel een stijging van het aantal ernstige gewonden te zien", zegt ze. Toch zijn er wel degelijk zorgen. Verschillende raadsfracties, waaronder de initiatiefnemer voor het gesprek; de ChristenUnie, hadden geluiden opgevangen dat burgers zich onveilig voelden de dagen voor en tijdens als vuurwerk wordt afgeschoten. "Maar dat ís geen onveiligheid, het gaat dan om een gevoel van onveiligheid", aldus Erika Diender van de Politie IJsselland. En Leen Broeren van de Zwolse brandweer merkte op dat de brandweer ook minder overlast ondervinden bij het uitvoeren van haar werkzaamheden. "We moesten afgelopen jaar negen keer uitrukken voor een containerbrandje en één keer voor een binnenbrandje en werden daarbij eigenlijk niet gehinderd", aldus Broeren. Waar hij zich wel ongerust over maakte is een toename van carbidschutters in het Zwolse buitengebied. "Er zijn weliswaar gebieden aangewezen waar het is toegestaan, maar daar wordt echt de hand mee gelicht. Ik zag er afgelopen jaar zelfs een in winkelcentrum Zwolle-Zuid." Hij pleitte dan ook voor een strakkere handhaving. Geluiden om aparte gebieden aan te wijzen waar wél vuurwerk mag worden afgestoken door Zwollenaren, werden door vuurwerkhandelaren afgeraden. "Als je iedereen op een plek zijn vuurwerk laat afsteken, is er alleen maar meer kans dat het mis gaat", waarschuwde Monique Wouters van Scholten Tweewielers en namens de Vuurwerkvereniging Zwolle. "Dan zou je het consumentenvuurwerk moeten afschaffen, voor professionele shows moeten gaan en is er een groter risico dat de illegale vuurwerkverkoop weer een vlucht neemt." Borden en banners die vuurwerkvrije zones herkenbaar moeten maken, speciale meldlijnen en een statiegeldsysteem zijn mogelijke oplossingen.

    http://www.destentor.nl/regio/zwolle...idschieten.ece

  6. #6
    Banned
    Geregistreerd
    20 juni 2005
    Berichten
    8.650
    Thanks
    5.120
    3.064 waarderingen in 1.426 posts
    Ik vind het laatste stuk zorgwekkender. Weer het idee van verbieden dat maar benoemd wordt.

    De ellende met dit soort vormen van regieoverleg is dat het een soort brainstormen is wat de opties zijn. En dan noemen ze een verbod ook als mogelijke opties. Vaak als uiterste oplossing en soms vluchtig. Daarna wordt er vaak verder gesproken. In dit overleg komt informatie zeer zeker ter sprake en worden voors en tegens nadrukkelijk afgewogen.

    Het komt alleen niet terug in de media. Niet spectaculair genoeg, te langdradig et cetera. Is met alles zo. Of het nou gaat om een criminele hangjongere waar overleg over plaats vindt of een algemeen feest als oud en nieuw. Er vindt vaak een genuanceerder verhaal achter de schermen plaats dan dat de populistische media schetsen.

  7. #7
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    3 december 2009
    Berichten
    259
    Thanks
    63
    23 waarderingen in 12 posts
    Ik hoor mensen altijd zeggen dat de illegale handel op zal bloeien bij een eventueel verbod. Maar ik denk dat dat dan maar voor 1 of 2 jaar zal gelden.
    Moet je voorstellen dat er alleen nog illegaal vuurwerk te krijgen zal zijn, dan zijn er veel minder mensen die dat gaan kopen als dat er nu vuurwerk (legaal en illegaal) gekocht wordt.

    Als je dan met oud en nieuw ook maar 1 stuk vuurwerk afsteekt belt de chagrijnige overbuurvrouw de politie.. Of de patrouillerende agent ziet een flits of boeketje boven de huizen uitkomen en rijdt daar meteen naar toe.
    Van al die mensen die dan illegaal vuurwerk af zullen steken wordt het grootste gedeelte meteen aangehouden en die laten het volgende keer (de meeste dan) wel...

    Maarja, ik denk dat een algeheel vuurwerkverbod er toch niet zal komen, was laatst ook een brief over uit de 2e kamer.

  8. #8
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    11 juli 2005
    Berichten
    16.113
    Thanks
    2.017
    2.617 waarderingen in 1.037 posts
    Op initiatief van de ChristenUnie heeft er op 11 oktober 2010 een ronde tafelgesprek plaatsgevonden over vuurwerk en veiligheid.
    Hieronder een impressie van de bijeenkomst, geschreven door Herman Veraart van de griffie.

    Vuurwerk is veilig, maar geeft wel overlast
    Veel mensen genieten er van om het nieuwe jaar in te luiden met vuurwerk. Maar vuurwerk heeft ook een keerzijde. Jaarlijks melden zich tijdens de jaarwisseling tientallen mensen met verwondingen bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. En vuurwerk veroorzaakt veel overlast en vervuiling.

    Wat zijn nu de echte knelpunten, wat zijn mogelijke oplossingen en welke rol speelt de gemeente hierbij? Dat waren de vragen die aan de orde kwamen bij het rondetafelgesprek dat maandagavond 11 oktober in het gemeentehuis werd gehouden. De bijeenkomst was op initiatief van de fractie van de ChristenUnie door de gemeenteraad georganiseerd. Onder meer vertegenwoordigers van de vuurwerkverkopers, politie, brandweer, Isala Klinieken en mensen van de gemeente waren aanwezig om samen met raadsleden dit thema te bespreken. De deskundigen schetsten het beeld dat er weliswaar incidenten zijn, maar dat de situatie in Zwolle reuze mee valt. Door vuurwerk komt de veiligheid nauwelijks in gevaar; er is meer sprake van een leefbaarheidprobleem.

    Uit meldingen bij fracties blijkt dat er weldegelijk overlast wordt ervaren, maar dat is in de aangiftecijfers en registraties niet terug te vinden. Het (gedeeltelijk) verbieden van vuurwerk is geen oplossing. Een verbod is nauwelijks te handhaven en het gevaar is dan groot dat er nog meer illegaal vuurwerk in omloop komt.
    Bovendien biedt de huidige regelgeving al voldoende mogelijkheden. Zo is in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) opgenomen dat het afsteken van vuurwerk in winkelcentra en passages niet is toegestaan. Het toezicht hierop is wel voor verbetering vatbaar. Vuurwerk verkopers nemen hun verantwoordelijkheid door veilig vuurwerk te verkopen en de klanten goed voor te lichten. Het overleg dat tussen verkopers, politie en gemeente in Zwolle plaats vindt werkt erg goed.

    Het carbidschieten kwam ook ter sprake. In Zwolle zijn enkele plaatsen aangewezen waar op oudjaarsdag het knallen met carbid is toegestaan.

    De grote hoeveelheid vuurwerkresten en afval dat op straat achter blijft is voor velen een doorn in het oog. Een statiegeldsysteem waarmee verkopers hier wat aan probeerden te doen, is vanwege problemen met de uitvoerbaarheid gestopt. Wel wordt door het verspreiden van speciale afvalzakken gestimuleerd dat mensen de troep zelf opruimen. De rol van de Rova werd niet duidelijk, door het ontbreken van een vertegenwoordiger van deze afvalverwijderaar.

    Slotconclusie van het rondetafelgesprek was dat zich in Zwolle geen grote knelpunten voordoen. Er is echter wel sprake van overlast. Door een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, goede voorlichting en handhaving kan de overlast beperkt worden. Bij deze aanpak is overleg en afstemming tussen alle relevante partijen essentieel. Dan is vuurwerk niet alleen veilig, maar geeft het ook zo min mogelijk overlast. Zo kan iedereen op een vreugdevolle manier het nieuwe jaar inluiden

    http://www.christenuniezwolle.nl/nie...en_veiligheid/

  9. #9
    VWC-Lid magnolia's schermafbeelding
    Geregistreerd
    20 april 2008
    Berichten
    4.048
    Thanks
    1.536
    652 waarderingen in 422 posts
    nou kijk eens aan dat is toch mooi nieuws om te lezen .
    overlast valt zeker te beperken maar er zullen toch mensen zijn die er last van blijfen houden daar kun je wijnig aan helaas .
    denk maar eens aan de oudere mensen
    wat het opriumen betreft hebben wij geen problemen in onze straat want alles is hier voor de middag opgruimt daar zorgen wij ook voor .
    zelf tijdens het stoken vegen wij hier tussen tijds zodat de troep niet uit de hand loopt .
    ach wat ik hier heb gelezen zit het hier naar mijn idee wel snor
    02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

  10. #10
    VWC-Lid SweetCoconut's schermafbeelding
    Geregistreerd
    20 oktober 2009
    Berichten
    417
    Thanks
    543
    148 waarderingen in 76 posts
    das mooi om te lezen. als iedereen nou normaal omgaat en niet illegaal doet wat vooral overlast geeft is het helemaal in orde. ik ruim altijd mijn rommel op. maar bij ons in de straat lopen ze de hele dag patronen af te steken wat waarschijnlijk wel voor veel overlast zorgt :(

  11. #11
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    3 januari 2007
    Berichten
    2.347
    Thanks
    1.165
    1.193 waarderingen in 545 posts
    Erg leuk en goed om te lezen. Prachtig dat ze tot deze conclusie komen. Deze zin maakte mij toch wel heel erg blij:

    "Door vuurwerk komt de veiligheid nauwelijks in gevaar; er is meer sprake van een leefbaarheidprobleem."

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •