Petitievoorvuurwerk.nl
Weergegeven resultaten: 1 t/m 7 van 7
  1. #1
    VWC-Lid Cracking Thunder's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 januari 2008
    Berichten
    116
    Thanks
    92
    67 waarderingen in 22 posts

    Voorschoten tijdens de jaarwisseling 'Sydney aan de Vliet'

    VOORSCHOTEN - Voorschoten Voorschoten ontpopt zich tijdens de komende jaarwisseling tot een 'Sydney aan de Vliet', aldus burgemeester Jeroen Staatsen. Door een grote centrale vuurwerkshow te houden, hoopt hij de inwoners te verleiden te komen kijken en niet zelf vuurwerk af te steken. Uiteindelijk doel is minder ongevallen en schade.

    Een jaar geleden sprak de burgemeester ook al de wens uit om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkshow te organiseren, maar de gemeente was te laat met het aanvragen van de vergunningen. ,,Dit jaar willen we echt naar een Sydney aan de Vliet. In het college hebben we er al een besluit over genomen. Zie het als een experiment. We gaan kijken wat de effecten zijn.''
    Staatsen komt daarmee tegemoet aan het verzoek van GroenLinks om de vuurwerkoverlast te beteugelen. Volgens fractievoorzitter Monique Lamers lukt het al om een centrale show te organiseren voor 3000 euro.

    De burgemeester denkt eerder aan 5000 euro, waarop VVD'er Sjoerd van den Dool in de commissievergadering van donderdag fijntjes opmerkt dat het vuurwerk in Sydney de gemeente 750.000 Australische dollars kost (ruim een half miljoen euro, red.). ,,Al brengt die show wel anderhalf miljoen mensen op de been.''


    Nut
    Zijn partij en ook het CDA zien het nut van een centrale show niet in. ,,Het is een kleine groep die overlast veroorzaakt'', aldus Nanning Mol (VVD). ,,Veel Voorschotenaren beleven juist veel plezier aan het vuurwerk en gaan er ook verantwoord mee om.'' René Zoetemelk (CDA) trekt de vergelijking met schaatsen. ,,Tijdens de schaatstijd in 2012 moesten 130.000 mensen naar de EHBO vanwege valpartijen. De totale schade bedroeg 46 miljoen euro. Moet je dan het schaatsen ontraden? Net als schaatsen hoort het vuurwerk afsteken bij onze cultuur.''

    Afpakken

    Van afpakken van een feestje is echter geen sprake, benadrukken Staatsen en Lamers. ,,Onze insteek is mensen te verleiden zelf geen vuurwerk af te steken'', aldus de burgemeester. ,,Of de vergelijking met schaatsen nou zo geschikt is, vraag ik me af. Je kunt vuurwerk ook vergelijken met roken. Steeds meer mensen zien de negatieve effecten, waardoor er steeds minder rokers zijn.'' Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak pleitte hij nog, net als veel andere burgemeesters, voor een totaal vuurwerkverbod.
    GroenLinks is blij met de uitkomst van het debat van afgelopen donderdag. ,,Komende donderdag gaan we onze motie officieel indienen'', zegt Lamers. ,,Ik denk dat we dan wel een meerderheid halen.''

    Bron: http://www.leidschdagblad.nl/regiona...le27295769.ece



    Ik ga zometeen in de gemeenteraad proberen de voorstanders van de show van hun illusies af te helpen.

    Vragen aan de gemeenteraad over ‘Sydney aan de Vliet’

    1. Hebben de partijen en de burgemeester die het initiatief gelanceerd hebben zelf al een prijsindicatie opgevraagd bij een professioneel vuurwerkbedrijf? Zo ja, wat is hier uit gekomen?

    2. Citaat van burgemeester Staatsen en mevrouw Lamers uit het Leidschdagblad:

    Van afpakken van een feestje is echter geen sprake, benadrukken Staatsen en Lamers. ,,Onze insteek is mensen te verleiden zelf geen vuurwerk af te steken'', aldus de burgemeester. ,,Of de vergelijking met schaatsen nou zo geschikt is, vraag ik me af. Je kunt vuurwerk ook vergelijken met roken. Steeds meer mensen zien de negatieve effecten, waardoor er steeds minder rokers zijn.''

    Kunt u deze negatieve effecten toelichten van consumentenvuurwerk toelichten? Daarnaast lijkt de vergelijking met wintersport of schaatsen mij wel op zijn plaats. Zet het aantal zwaargewonden eens tegen elkaar af? Het aantal ongevallen met oud en nieuw valt dan in het niet. Elke gewonde is er natuurlijk één te veel en oogletsel is verschrikkelijk, maar dit kan gewoon voorkomen worden door het dragen van een vuurwerkbril, geef die 3.000 euro dus daar aan uit, deel ze uit op scholen, promoot daarbij het veilig afsteken van vuurwerk en wijs de jongeren op de gevaren van illegaal vuurwerk en hoe je ermee om moet gaan. Slopen is niet stoer!



    3. Hoeveel bezoekers verwacht u dat de vuurwerkshow zal aantrekken? Zullen veel gezinnen het niet gewoon liever ouderwets in hun eigen straat vieren met buren en familie? En de bezoekers die wel komen denkt u dat die normaal gesproken zelf vuurwerk kopen? Ik denk van niet namelijk en dat de hoeveelheid afgestoken vuurwerk door particulieren echt niet zal afnemen.

    4. Is de geplande locatie nog steeds het Berkhoutpark? Is hier wel voldoende ruimte gezien de verplichte veiligheidsafstand van 40 meter en de eventuele faciliteiten die hierbij geplaatst moeten worden?

    5. Tot slot het belangrijkste argument waarom een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow niet haalbaar is: het budget zal komen te liggen tussen de 3.000 en 5.000 euro. Is dit alleen voor het vuurwerk zelf of is hierbij ook gedacht aan zaken als catering, muziekinstallaties, een aftelklok, beveiliging en de kosten voor de vergunningen? Ik kan u namelijk nu alvast vertellen dat met dit budget geen bijzonder spectaculaire vuurwerkshow neergezet kan worden, hooguit een 10 minuten durende show met consumentenvuurwerk. Bovendien houdt u er geen rekening mee dat met oud en nieuw er zeer weinig pyrotechnici beschikbaar zullen zijn en dat de kosten daarom extra hoog zullen worden. Na contact gehad te hebben met het een professioneel vuurwerkbedrijf blijkt dat er alleen grote shows vanaf 10.000 euro geschoten worden op oudejaarsavond, waarschijnlijk doen andere bedrijven dit ook.

    Tegenargumenten voor een vuurwerkverbod

    - Consumentenvuurwerk wordt zeer grondig getest op het gebied van veiligheid en bij correct gebruik door de gebruiksaanwijzing op te volgen is het onmogelijk om hierbij letsel op te lopen. Eén van de boosdoeners van oogletsel bij de jeugd is de babypijl, deze wordt tegenwoordig echter door de vuurwerkbranche zelf al geweerd uit de verkoop. Wellicht dat de 3.000 euro beter besteedt kan worden aan het geven van voorlichting over het juist gebruiken van vuurwerk en het geven van voorlichting over legaal en illegaal op de basisscholen.
    - Op het gebied van milieuvervuiling maakt het natuurlijk niet uit of er consumentenvuurwerk afgestoken wordt of dat er een vuurwerkshow gehouden. Bovendien is de vervuiling vooral erg visueel, de kruitdampen bestaan grotendeels uit natuurlijk afbreekbare zoals verbrand karton, papier en hout en verder natuurlijke gassen. Natuurlijk komen er ook schadelijke gassen en zware metalen vrij maar de hoeveelheid hiervan die ontstaat in de acht uur afsteektijd is verwaarloosbaar met wat er in de industrie en het verkeer geproduceerd wordt.
    - Het is zo goed als onmogelijk om met Nederlands consumentenvuurwerk schade te veroorzaken aan prullenbakken, verkeersborden, huizen, auto’s of de vernieling van het teerveldje. Deze schade wordt veroorzaakt door de ‘oostblokknallers’ en/of brandstichting. Het probleem is dat pubers er tegenwoordig veel te makkelijk aan kunnen komen via Poolse en Tsjechische webshops. Controle op deze postpakketten vindt, anders dan de politie probeert voor te doen, nooit plaats, simpelweg omdat dit niet te doen is. Gelukkig treedt in 2017 de nieuwe Europese regelgeving in werking waardoor het ook in deze landen illegaal zal zijn om deze bommen te verkopen en per post te verzenden, dit zal er toe leiden dat het voor jongeren veel moeilijker wordt om eraan te komen en ook veel duurder. Het illegale vuurwerk zal dan weer ‘normale’ proporties dan.


    Heeft iemand misschien nog toevoegingen hieraan die ik zou kunnen gebruiken?

  2. Deze 5 gebruikers waarderen Cracking Thunder voor het bericht:


  3. #2
    VWC-Lid Nitraat12's schermafbeelding
    Geregistreerd
    23 mei 2007
    Locatie
    Groningen!
    Berichten
    6.211
    Thanks
    2.183
    7.284 waarderingen in 2.561 posts
    Ben erg benieuwd wat de reacties zijn Jeroen!!
    www.youtube.com/pyrofreakgrunn Vuurwerk in HD!

  4. Deze gebruiker waardeert Nitraat12 voor het bericht:


  5. #3
    VWC-Lid
    Geregistreerd
    12 december 2006
    Locatie
    Zwolle
    Berichten
    2.996
    Thanks
    1.005
    1.614 waarderingen in 885 posts
    4. Is de geplande locatie nog steeds het Berkhoutpark? Is hier wel voldoende ruimte gezien de verplichte veiligheidsafstand van 40 meter en de eventuele faciliteiten die hierbij geplaatst moeten worden?
    Is toch minimaal 60 meter? Of zit ik er nu naast?
    greetzz
    Iig succes
    Eer was was was, was was is!

  6. #4
    VWC-Lid Cracking Thunder's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 januari 2008
    Berichten
    116
    Thanks
    92
    67 waarderingen in 22 posts
    Pfft, ze hebben geen gastsprekers vandaag ivm. een verkort programma ofzo
    Ik heb nog wel contact op kunnen nemen met een vvd´er die de punten zal meenemen

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tjopper Bekijk bericht
    Is toch minimaal 60 meter? Of zit ik er nu naast?
    greetzz
    Iig succes
    30 of 40 meter voor consumentenvuurwerk zegt het vuurwerkbedrijf

    edit: Er bestaat ook een topic over http://forum.vuurwerkcrew.nl/showthr...-vuurwerkshows

    Consumentenvuurwerk van 1 inch is dus 30 meter, dus ik denk 40 meter voor 1,25 inch
    Zeg maar Jeroen!

  7. Deze gebruiker waardeert Cracking Thunder voor het bericht:


  8. #5
    VWC-Lid Cracking Thunder's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 januari 2008
    Berichten
    116
    Thanks
    92
    67 waarderingen in 22 posts
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Nitraat12 Bekijk bericht
    Ben erg benieuwd wat de reacties zijn Jeroen!!
    Joepie afgewezen Alleen GroenLinks en D66 waren voor een show. Alleen ze hadden werkelijk totaal geen idee waar ze het over hadden. Ze dachten namelijk de lokale ondernemers te steunen door het vuurwerk bij de plaatselijke winkels te kopen. Verder niet over hoe het afgestoken zou worden bijvoorbeeld en wat de plannen waren voor eventuele feestelijkheden eromheen, want je moet dan ook catering etc regelen lijkt mij..
    Op de tegenargumenten die genoemd werden door de VVD'er (het te kleine budget, vernieling door illegaal vuurwerk en de traditie) ging mevrouw van GroenLinks helemaal niet in, maar wat ze wel zei was: 'illegaal vuurwerk is moeilijk te onderscheiden van legaal vuurwerk, dus legaal vuurwerk is gevaarlijk'
    Laatst gewijzigd door Cracking Thunder; 29 januari 2015 om 22:33
    Zeg maar Jeroen!

  9. Deze 7 gebruikers waarderen Cracking Thunder voor het bericht:


  10. #6
    VWC-Lid Cracking Thunder's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 januari 2008
    Berichten
    116
    Thanks
    92
    67 waarderingen in 22 posts
    Voor de geïnteresseerden van hoe de motie verlopen is, wel een beetje saai gezwets
    https://www.gemeentebestuurvoorschot...-januari/20:00
    Er worden hier wel wat goede argumenten genoemd die gebruikt kunnen worden in toekomstige debatten.
    Zeg maar Jeroen!

  11. Deze gebruiker waardeert Cracking Thunder voor het bericht:


  12. #7
    VWC-Lid Mavcovic's schermafbeelding
    Geregistreerd
    25 december 2013
    Berichten
    1.109
    Thanks
    940
    885 waarderingen in 470 posts
    'illegaal vuurwerk is moeilijk te onderscheiden van legaal vuurwerk, dus legaal vuurwerk is gevaarlijk'*

    Altijd leuk om dit soort zinnen te vergelijken met allerdaagse zaken. Dan zie je meteen wat voor onzin argument het is:

    *'Afgekeurde auto's zijn moeilijk te onderscheiden van goed gekeurde auto's, dus goedgekeurde auto's zijn gevaarlijk.

  13. Deze 3 gebruikers waarderen Mavcovic voor het bericht:


Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •